Normal view MARC view ISBD view

Hemligheten

av Grimbert, Philippe ; Fries-Gedin, Lena .
Utgiver: 2011 Norstedt .Beskrivelse: 19 cm 183 s .ISBN: 9789113019161 (inb.).Standardtittel: Svenska Un secret .Emne(r): Frankrike | Andra världskriget | Barndomsskildring | Familjehemligheter | Judar | Antisemitism List(s) this item appears in: Gustafs romantips! (utländska)
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 4.0 (1 votes)
Item type Current location Call number Status Date due Barcode Item holds
Böcker Böcker Munkagårdsgymnasiet
Biblioteket
Hce (Browse shelf) Available 26209002951
Total holds: 0

Första svenska upplaga 2011

Philippe Grimberts egen berättelse om uppväxten i efterkrigstidens Paris, i skuggan av Förintelsen och den familjehemlighet som kom att prägla hela hans barndom. Lille Philippe föds direkt efter andra världskriget, ett önskat och älskat barn. Hans föräldrar Max och Tania är atleter båda två och driver en butik för sportartiklar och idrottskläder på en liten bakgata i Paris. När de inte står i sin butik idrottar Max och Tania, han är gymnast och fristilsbrottare, hon är också gymnast och simhoppare. Deras lille son, däremot, har ingen som helst fallenhet för vare sig sport eller idrott; han är vek och klen - ett sjukligt barn som med jämna mellanrum skickas på behandling hos Max och Tanias granne, sjukgymnasten Louise, en vän till familjen sedan lång tid tillbaka. En dag följer Philippe med sin mor upp på vinden och hittar en liten leksakshund i en gammal bortglömd resväska som han genast gör till sin favoritleksak. Den följer honom överallt: i sängen, vid matbordet och i badrummet. Han uppfinner också en låtsasbror åt sig - Sim. Sim är Philippes raka motsats: han är stark och han kan slåss. I tidiga tonåren får Philippes skolklass se en film om Förintelsen och Philippe reagerar starkt på den, så starkt att han rent reflexmässigt golvar en klasskamrat som uttalar sig förnedrande om judarna. Philippe törs inte berätta om incidenten för sina föräldrar utan berättar i stället för Louise. Hans berättelse får oanade konsekvenser. Sakta men säkert avslöjar Louise hemligheten bakom Max och Tanias äktenskap. Att Grimbert egentligen står för Grinberg, att Max och Tania varit svåger och svägerska före andra världskriget. Att Max hustru Hanna hellre valde att gå en säker död till mötes än att utstå makens otrohet med sin svägerska. Lågmält men med stor medkänsla röjer Philippe Grimbert här sin familjs hemlighet.

Comment by Gustaf E.
13/04/2011

En ganska kort och snabbläst bok. Det kanske går fort att läsa den därför att man inte kan släppa den! Boken är delvis självbiografisk och jag tycker att författaren på ett bra och osentimentalt sätt redogör för en familjehemlighet som uppdagats för honom när han var i tonåren. Lättläst alltså, men definitivt en cool och lite vuxen bok att läsa!

Log in to your account to post a comment.

Munkagårdsgymnasiets bibliotek
Björkängsvägen 25
432 78 TVÅÅKER
0340-480970
Skicka e-post

Powered by Koha