Normal view MARC view ISBD view

Underbarn

av Jacobsen, Roy ; Söderblom, Staffan .
Materialtype: Bok BokUtgiver: Norstedt, 2011 .Beskrivelse: 251 s. ; 22 cm .ISBN: 9789113028026 (inb.).Standardtittel: Vidunderbarn. Svenska .Emne(r): Romaner | Självbiografier | Skönlitteratur | Norge | Oslo | 1960-talet List(s) this item appears in: Gustafs romantips! (utländska)
Tags from this library: Log in to add tags.
    Average rating: 5.0 (1 votes)
Item type Current location Call number Status Date due Barcode Item holds
Böcker Böcker Munkagårdsgymnasiet
Biblioteket
Hce (Browse shelf) Available 26209003406
Total holds: 0

Första svenska upplaga 2011

Det är Berlinmurens, president Kennedys och Jurij Gagarins år. Finn bor ensam med sin mamma i höghusen på Årsvoll i Oslo. Livet är omtumlande, tryggt och betongsocialdemokratiskt. Finn är en skötsam pojke som alltid är noga med att följa alla regler. Men hos modern, som i hans ögon alltid stått för trygghet och balans, börjar han en dag se märkliga tecken på svaghet. Det är som om allt inte är under kontroll. Så en dag kliver Finns halvsyster Linda av bussen och bär på en "kärnvapenladdning i en ljusblå väska". Med Underbarn har Roy Jacobsen skrivit en barndomsskildring som mötts av hänförda läsare och kritiker. Många har talat om hans starkaste bok hittills. Underbarn har flera beröringspunkter med hans stora genombrott Segerherrarna, för vilken han fick det svenska Ivar Lo-priset 1994.

Comment by Gustaf E.
12/05/2011

Det här är en fruktansvärt bra bok! En gripande och lättläst barndomsskildring. Boken utspelar sig i Oslo i början av 60-talet och handlar om Finn som plötsligt får en sexårig halvsyster. Boken är skriven ur Finns perspektiv och hans berättelse vecklar ut sig till något utöver det vanliga. Genomgående i berättelsen är att de vuxnas hemligheter ligger och pyr och att barnet Finn ofta anar när något inte står rätt till, men samtidigt inte förstår vad det handlar om. Eller inte vill veta och förstå... Berättelsen är mestadels rak och osentimental, men lagom ofta griper det tag på allvar. Årets bästa bok so far tycker jag!

Log in to your account to post a comment.

Munkagårdsgymnasiets bibliotek
Björkängsvägen 25
432 78 TVÅÅKER
0340-480970
Skicka e-post

Powered by Koha