Hur mår maten? djurhållning och djurskydd i Sverige Per Jensen
Material type:
- 9789127133518 (inb.)
- 636.009485 23/swe
- Qdf
- 20130109
Item type | Current library | Call number | Status | Date due | Barcode | Item holds | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
Munkagårdsgymnasiet Biblioteket | Qdf (Browse shelf(Opens below)) | Checked out | 14/02/2024 | 26371000474 |
Browsing Munkagårdsgymnasiet shelves, Shelving location: Biblioteket Close shelf browser (Hides shelf browser)
Djurhållning i förvandling -- Djuren och människorna genom tiderna -- Kan man mäta hur djuren mår? -- Är det moraliskt att äta djur? -- Djur ska med lag skyddas -- Avel och genetik -- Slakt och transport -- Djuren, miljön och klimatet -- Djurhållningens många ansikten -- Mjölk och nötkött -- Grisuppfödning -- Äggproduktion och kycklinguppfödning -- Får, päls, fisk och annat -- Ekologiogisk djuruppfödning -- Vart är vi på väg?
Äter du mat? Då är du inblandad i lantbruket och tillhör målgruppen för denna bok. De flesta i Sverige idag får sin huvudsakliga information om matproduktionens villkor från sagor, reklam och propaganda. Sagorna berättar om griseknoar och höns som pratar och är fyllda av känslor. I reklamens bilder är alla kor ute på bete, grisar är lyckliga med knorr på svansen och hönsen spankulerar som förr i tiden på en lagårdsplan eller en dynghög. Idyllen bryts med ojämna mellanrum av dramatiska larmrapporter som dominerar nyhetssändningar under några veckor: någon djurskyddsorganisation har filmat missförhållanden på svingårdar eller minkuppfödningar, någon veterinär slår larm om bristfälliga rutiner på slakterier. Hur mår egentligen de djur som lever för att bli mat? Kanske ligger sanningen som så ofta någonstans mittemellan idyll och elände. Per Jensen har tillbringat decennier av sitt yrkesliv som forskare och lärare med att studera djurens villkor inom lantbruket, såväl i Sverige som i resten av EU. Här förmedlar han sin bild av sakernas tillstånd.
E
R 20130109
There are no comments on this title.