Image from Google Jackets

Hur mår maten? djurhållning och djurskydd i Sverige Per Jensen

By: Material type: TextTextPublication details: Stockholm : Natur & kultur, 2012 Description: 223 s. : ill. ; 23 cmISBN:
  • 9789127133518 (inb.)
Subject(s): DDC classification:
  • 636.009485 23/swe
Other classification:
  • Qdf
Contents:
Djurhållning i förvandling -- Djuren och människorna genom tiderna -- Kan man mäta hur djuren mår? -- Är det moraliskt att äta djur? -- Djur ska med lag skyddas -- Avel och genetik -- Slakt och transport -- Djuren, miljön och klimatet -- Djurhållningens många ansikten -- Mjölk och nötkött -- Grisuppfödning -- Äggproduktion och kycklinguppfödning -- Får, päls, fisk och annat -- Ekologiogisk djuruppfödning -- Vart är vi på väg?
Action note:
  • 20130109
Summary: Äter du mat? Då är du inblandad i lantbruket och tillhör målgruppen för denna bok. De flesta i Sverige idag får sin huvudsakliga information om matproduktionens villkor från sagor, reklam och propaganda. Sagorna berättar om griseknoar och höns som pratar och är fyllda av känslor. I reklamens bilder är alla kor ute på bete, grisar är lyckliga med knorr på svansen och hönsen spankulerar som förr i tiden på en lagårdsplan eller en dynghög. Idyllen bryts med ojämna mellanrum av dramatiska larmrapporter som dominerar nyhetssändningar under några veckor: någon djurskyddsorganisation har filmat missförhållanden på svingårdar eller minkuppfödningar, någon veterinär slår larm om bristfälliga rutiner på slakterier. Hur mår egentligen de djur som lever för att bli mat? Kanske ligger sanningen som så ofta någonstans mittemellan idyll och elände. Per Jensen har tillbringat decennier av sitt yrkesliv som forskare och lärare med att studera djurens villkor inom lantbruket, såväl i Sverige som i resten av EU. Här förmedlar han sin bild av sakernas tillstånd.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Status Date due Barcode Item holds
Böcker Böcker Munkagårdsgymnasiet Biblioteket Qdf (Browse shelf(Opens below)) Checked out 14/02/2024 26371000474
Total holds: 0

Djurhållning i förvandling -- Djuren och människorna genom tiderna -- Kan man mäta hur djuren mår? -- Är det moraliskt att äta djur? -- Djur ska med lag skyddas -- Avel och genetik -- Slakt och transport -- Djuren, miljön och klimatet -- Djurhållningens många ansikten -- Mjölk och nötkött -- Grisuppfödning -- Äggproduktion och kycklinguppfödning -- Får, päls, fisk och annat -- Ekologiogisk djuruppfödning -- Vart är vi på väg?

Äter du mat? Då är du inblandad i lantbruket och tillhör målgruppen för denna bok. De flesta i Sverige idag får sin huvudsakliga information om matproduktionens villkor från sagor, reklam och propaganda. Sagorna berättar om griseknoar och höns som pratar och är fyllda av känslor. I reklamens bilder är alla kor ute på bete, grisar är lyckliga med knorr på svansen och hönsen spankulerar som förr i tiden på en lagårdsplan eller en dynghög. Idyllen bryts med ojämna mellanrum av dramatiska larmrapporter som dominerar nyhetssändningar under några veckor: någon djurskyddsorganisation har filmat missförhållanden på svingårdar eller minkuppfödningar, någon veterinär slår larm om bristfälliga rutiner på slakterier. Hur mår egentligen de djur som lever för att bli mat? Kanske ligger sanningen som så ofta någonstans mittemellan idyll och elände. Per Jensen har tillbringat decennier av sitt yrkesliv som forskare och lärare med att studera djurens villkor inom lantbruket, såväl i Sverige som i resten av EU. Här förmedlar han sin bild av sakernas tillstånd.

E

R 20130109

There are no comments on this title.

to post a comment.

Powered by Koha