Normal view MARC view ISBD view

Hur mår maten? : djurhållning och djurskydd i Sverige

av Jensen, Per .
Materialtype: Bok BokUtgiver: Natur & kultur, 2012 .Beskrivelse: 223 s. : ill. ; 23 cm .ISBN: 9789127133518 (inb.).Emne(r): Ekologisk djurhållning | Djurhållning | Djurskydd | Sverige
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Status Date due Barcode Item holds
Böcker Böcker Munkagårdsgymnasiet
Biblioteket
Qdf (Browse shelf) Available 26371000474
Total holds: 0

Djurhållning i förvandling -- Djuren och människorna genom tiderna -- Kan man mäta hur djuren mår? -- Är det moraliskt att äta djur? -- Djur ska med lag skyddas -- Avel och genetik -- Slakt och transport -- Djuren, miljön och klimatet -- Djurhållningens många ansikten -- Mjölk och nötkött -- Grisuppfödning -- Äggproduktion och kycklinguppfödning -- Får, päls, fisk och annat -- Ekologiogisk djuruppfödning -- Vart är vi på väg?

Äter du mat? Då är du inblandad i lantbruket och tillhör målgruppen för denna bok. De flesta i Sverige idag får sin huvudsakliga information om matproduktionens villkor från sagor, reklam och propaganda. Sagorna berättar om griseknoar och höns som pratar och är fyllda av känslor. I reklamens bilder är alla kor ute på bete, grisar är lyckliga med knorr på svansen och hönsen spankulerar som förr i tiden på en lagårdsplan eller en dynghög. Idyllen bryts med ojämna mellanrum av dramatiska larmrapporter som dominerar nyhetssändningar under några veckor: någon djurskyddsorganisation har filmat missförhållanden på svingårdar eller minkuppfödningar, någon veterinär slår larm om bristfälliga rutiner på slakterier. Hur mår egentligen de djur som lever för att bli mat? Kanske ligger sanningen som så ofta någonstans mittemellan idyll och elände. Per Jensen har tillbringat decennier av sitt yrkesliv som forskare och lärare med att studera djurens villkor inom lantbruket, såväl i Sverige som i resten av EU. Här förmedlar han sin bild av sakernas tillstånd.

E

R 20130109

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Munkagårdsgymnasiets bibliotek
Björkängsvägen 25
432 78 TVÅÅKER
0340-480970
Skicka e-post

Powered by Koha