Normal view MARC view ISBD view

Middlesex

av Eugenides, Jeffrey ; Nilsson, Hans-Jacob .
Materialtype: Bok BokUtgiver: Norstedts, 2010 .Utgave: 3. uppl .Beskrivelse: 636 s. 18 cm .ISBN: 911303202X; 9789113032023.Standardtittel: Middlesex. Svenska .
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Status Date due Barcode Item holds
Böcker Böcker Munkagårdsgymnasiet
Biblioteket
Hce (Browse shelf) Available 26371000653
Total holds: 0

Första svenska upplaga 2004

Middlesex är en berättelse om en grekisk-amerikansk familj som ser helt vanlig ut. Men berättaren vet att farfar och farmor egentligen är syskon och att det är orsaken till att hon själv är både kvinna och man. Så riktigt vanlig var den nog inte. 1922 invaderas Smyrna i det korta krig mellan Grekland och Turkiet som orsakats av första världs-krigets politiska oro. Befolkningen flyr i panik, många tar båten till Amerika. På en av dessa båtar finns en ung stilig man och en ung vacker kvinna, som väl framme i Amerika letar sig fram till bilstaden Detroit, och bosätter sig där som vilket amerikanskt invandrarpar som helst. De har svurit på att aldrig i livet berätta sin hemlighet att de var älskare i Grekland fast de var bror och syster. Men två generationer senare gör incesten sig påmind i barnbarnet Calliope, som i tonåren känner sig märkligt dragen till en klasskamrat i flickskolan. Vilket får Calliope att misstänka att hon inte är som andra flickor. Att hon faktiskt inte är en flicka alls. Middlesex är en sorghumoristisk familjehistoria med sexuella förvecklingar, men också historien om en av Amerikas största städer, ja om hela det moderna Amerika: från massinvandringens strida ström av fattiga, rädda och sargade människor, över tjugotalets förbudstid och depression och sextiotalets raskonflikter in i vår egen tid.

Patron comment on 19/08/2013

En mycket spännande berättelse om en defekt gens ursprung. Genen finns i huvudpersonens (Calliope) släkt långt tillbaka i tiden och den bär på ett anlag för hermafroditism. Calliope återberättar sin och sin släkts historia som börjar i Turkiet och Grekland. Förfädernas väg till USA beskrivs med stor inlevelse. Samtidigt som Calliope beskriver sin resa från flicka till man så får man en släkthistoria på köpet med många lästimmar med spännande karaktärer. Middlesex är en bok som hamnar högt upp på min "Bästaläsupplevelselista "

Log in to your account to post a comment.

Munkagårdsgymnasiets bibliotek
Björkängsvägen 25
432 78 TVÅÅKER
0340-480970
Skicka e-post

Powered by Koha